Сурбита

Сурбита
Виртуелни музеј Сурбита (визија Completariuma)

ДОНАЦИЈЕ И СВАКА ДРУГА ПОМОЋ српским "ЗАВЕТИНАМА"- НЕОПХОДНЕ

ДОНАЦИЈЕ И СВАКА ДРУГА ПОМОЋИ ПОДРШКА „САЗВЕЖЂУ ЗАВЕТИНА“

"Заветинама" је потребна свака помоћ!

уторак, 29. април 2014.

Plaćanje TV pretplate i dalje zakonska obaveza


Građani Srbije i dalje moraju da plaćaju TV pretplatu jer je još na snazi odredba Zakona o radiodifuziji koja to propisuje.

Bez obzira na prošlogodišnje najave iz Vlade Srbije da će pretplata biti ukinuta, to se do danas nije dogodilo. Korak u tom pravcu bila je i Uredba usvojena u januaru ove godine o privremenom finansiranju javnih servisa iz budžeta, ali TV pretplata i dalje, uz račune za struju, stiže na adrese građana Srbije. Predviđeno je da u ove svrhe iz budžeta bude izdvojeno 7,5 milijardi dinara (za RTS 5,8 milijardi a za RTV 1,8 milijardi dinara).
- Zakon o radiodifuziji definiše plaćanje pretplate i do danas nije bilo njegovih izmena, tako da je on i dalje na snazi i plaćanje pretplate važi. Kada zakon bude promenjen, ili kada bude usvojen novi kojim će biti uvedeno privremeno finansiranje, onda će plaćanje pretplate prestati – kaže Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA).
Prema njegovim rečima, niko ne može da pozove građane na neplaćanje pretplate, kada zakon govori suprotno.
- Zna se da je intencija da se zakon promeni i uvede privremeno finansiranje koje bi vremenski trebalo da bude oročeno do kraja 2015. godine. Međutim, izmene zakona još uvek nisu u skupštinskoj proceduri – kaže Karadžić.
Iz ovih razloga za građane ne treba da bude iznenađenje ako im na kućne adrese stignu opomene ili tužbe za neplaćanje TV pretplate. Međutim, kako kaže advokat Sava Anđelković, tužba može da se odnosi samo na dugovanja za proteklih godinu dana, jer su svi dugovi nastali pre tog perioda praktično zastareli.
- U Zakonu o obligacionim odnosima regulisano je i pitanje zastarelosti za određena potraživanja. Kada su u pitanju, na primer, voda, struja ili TV pretplata, zastarelost je godinu dana. Ako se utuženje odnosi na period pre toga, stranka može da uloži prigovor i pozove se na zastarelost – kaže Anđelković.
Primera radi, ako se uzme u obzir današnji dan, utuženje može da se odnosi samo na period od 27. aprila 2013. do 27. aprila 2014.
Pala naplata pretplate
U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) kažu da je naplata TV pretplate drastično pala, ali i da ima nejasnoća u vezi sa njenim plaćanjem.
- Doneta je uredba o privremenom finansiranju javnih servisa, po kojoj oni dobijaju novac iz budžeta. To su takođe pare građana Srbije, a onda se bez obzira na to od istih tih građana traži da pretplatu plate – kaže predsednik NOPS Goran Papović.

(Blic)
http://www.vestinet.rs/srbija/placanje-tv-pretplate-i-dalje-zakonska-obaveza

Нема коментара:

Постави коментар

Део ресурса Сазвежђа З

ЛИТУРГИЈА