- Порука на сребрном свитку исписана је искључиво симболима и потпуна је загонетка - каже проф. др Миомир Кораћ, директор Археолошког института САНУ и руководилац пројекта Виминацијум. - Друга порука је записана грчким алфабетом, али не на грчком језику, већ на неком необичном блискоисточном. На њој су филолози засада препознали само имена неких блискоисточних богова и демона који се призивају да помогну оном ко носи
амулет.
У среду су стручњаци успели да прочитају имена божанстава и демона са златне ламеле пронађене у дечјем гробу у Виминацијуму. Међутим, уместо одговора, дешифровани текст је понудио само нова питања. У њему се призивају Баал, у јеврејској библији "лажни бог", и Јахве (Јехова), који је прави и једини хебрејски бог, а ту традицију је преузело и хришћанство. Истовремено обраћање овим силама је незабележено, као да хришћанин истовремено призива Христа и Антихриста.
Поред њих, у тексту су препозната имена моћних божанстава или демона, зависно од тумачења: Тхобарабау, Сенесеилам, Сесенгенфарангес. Да све буде компликованије, у делу гробља где су ламеле пронађене сахрањивани су у великом броју рани хришћани.

Сребрни свитак
- Веома је могуће да су покојници били припадници неких ранохришћанских секти - каже докторанд Илија Данковић, археолог из виминацијумског научног тима који је открио тајанствене ламеле. - Не може се рано хришћанство тумачити на основу данашњег. Све до великих сабора на којима су утврђена званична јеванђеља и правила, хришћани су били организовани у малим заједницама с веома различитим и често супротстављеним култовима.
На територији Римског царства, данашњем Египту и Италији, већ су проналажене плочице с клетвама и молитвама, али никада овакве какве су откривене у Виминацијуму.
Капсула и златна чаура у којима су пронађена писма
- У гробу одрасле особе налаз је јединствен - две плочице од златног и сребрног лима које су густо исписане симболима урезаним оштрим предметом, а на интерпретирању њиховог значења ће уследити мукотрпан рад - каже Данковић. - Постојање оваквих плочица познато је још од времена старе Грчке, од 5. века пре нове ере, а задржале су се у употреби током целог периода Римског царства, све до 4. века нове ере. Јединственост двеју плочица које смо открили је у томе што је текст у потпуности састављен од различитих симбола, без иједног дела написаног на неком од разумљивих античких језика, што је крајње неуобичајено.
Наиме, на досад пронађеним плочицама, уз симболе је увек постојао и текст на грчком или латинском који објашњава шта се тражи од оностраних сила.

Археолози у Виминацијуму крај ТЕ "Костолац"


- Евентуално је додат текст од речи познатих као voces mysticae, што је био језик разумљив демонима, и додавани су симболи називани charakteres, који су позивали различите силе - каже Данковић. - Верује се да се ради о прастарим астролошким знацима, од којих сваки представља одређену планетарну или космичку силу, док код хришћана означавају анђеле и друге натприродне силе. Натпис на сребрном лиму је светски уникат јер је у потпуности исписан искључиво овим симболима.



ПИСМА ЗА ДРУГИ СВЕТ
ПОРУКЕ боговима и демонима у античком свету писане су на различитим подлогама, у зависности од намене писма и примаоца.
- Плочице од олова, које су се на старогрчком називале катедосмои, а на латинском дефиксионес, биле су медиј за обраћање подземним божанствима или демонима с различитим молбама, најчешће са захтевом да се ангажују на испуњењу клетви или враџбина - каже мр Илија Данковић.

Дефиксионес је често полаган уз прерано или насилно умрле особе, да би се осигурао сигурност испоруке.
- Узевши у обзир избор метала, злата и сребра, који су коришћени у случају виминацијумских ламела, може се закључити да су поруке на њима упућене позитивним, доброћудним божанствима - каже Данковић.