ПРИ првом појављивању пред Трибуналом Радован Караџић се одмах позвао на споразум са америчким дипломатом Ричардом Холбруком из 1996, према ком му је, како је рекао, гарантовано да неће бити процесуиран уколико се повуче са свих функција и из политичког живота РС и БиХ. 
Овај план опет и у четвртак се нашао у жижи, током изрицања пресуде првом председнику РС, иако је Американац у неколико наврата то демантовао.
Својевремено је у изјави за Си-Ен-Ен рекао да је у преговорима предвиђено да се Караџић повуче с функције председника РС и председника Српске демократске странке:
- Када је нестао, он је послао дезинформације да сам с њим постигао договор да га нећемо тражити ако нестане. То је чиста лаж.
Скопски адвокат Игнат Панчевски саопштио је пре четири године како оригинал договора постоји у Македонији и да по њему, Влада САД на располагање Караџићу ставља 600.000 долара, резиденцијалан објекат, физичко обезбеђење...
Један од правних саветника Караџића, адвокат Горан Петронијевић изразио је тада сумњу да је документ који поседује Панчевски оригиналан. Он је навео да се споразум састојао од два папира и да је један одбрана предала Хагу и да се у њему наводе обавезе Караџића и СДС који су гарантовани са шест потписа, међу којима су и "парафи" Слободана Милошевића, Милана Милутиновића, Алексе Бухе и других. Други документ, који му је претходио, сачињен је у два примерка на енглеском и два на српском језику, од којих је Холбрук оба на енглеском однео. Примерке на српском имали су Милошевић и Биљана Плавшић, али су и један и други - нестали.